OFF Festival 2018: Festiwal alternatywnych smaków

0

Strefa Gastronomiczna OFF Festivalu to od dobrych kilku lat wydarzenie samo w sobie. Nie chodzi o to, by na szybko uzupełnić kalorie, przełykając absurdalnie drogie byle co. Nasza Strefa Gastronomiczna to podróż przez wiele kontynentów, ukłony dla kulinarnych tradycji, ale i kuchenne eksperymenty – a wszystko najlepszej jakości, najczęściej z ekologicznych składników, przygotowane przez mistrzów w swoim fachu. 

W tym roku w Strefie Gastronomicznej wasze podniebienia rozpieszczać będą:
 
3 Siostry
Kawa najwyższej jakości, alternatywne metody parzenia. Do tego ręcznie robione i wypiekane na miejscu bajgle oraz domowe ciasta, smoothies i koktajle.
 
Anatomia Gruzji
Najważniejsze w karcie są chaczapuri (z serem gruzińskim lub mięsem, ale też pastą szpinakową pchali lub jajkiem na twardo) oraz kociołki z gruzińskimi specjałami: z kurczakiem, wołowiną, ale też w opcji wegetariańskiej i bezglutenowej.
 
BBkings
Prawdziwe amerykańskie Grill & BBQ. Wszystko przyrządzone w oryginalnym półtoratonowym smokerze, opalanym jedynie sezonowanym drewnem wędzarniczym oraz węglem drzewnym.
„Co czyni nasze gotowanie wyjątkowym? Ogień. Żywy ogień. Kapryśny, podatny na wiatr, nie zawsze chętny do współpracy, ceniący czas. Podążajcie za dymem aby nas znaleźć”.
 
Burger Ratunkowy
Szukajcie Forda E350 z 93. roku, którego właściciele Burgera Ratunkowego sami sprowadzili z USA i przerobili. Nazwa stąd, że mamy do czynienia z ratownikami medycznymi, z kilkunastoletnim stażem w pogotowiu, których pasją jest jednak gotowanie. „Burgery robimy z certyfikowanej wołowiny QMP, z bydła ras mięsnych, jak Black Agnus. Do tego autorska maślana bułka, własnego pomysłu i wykonania, dodatki i sosy. Sami kisimy ogórki i marynujemy cebulę”.
 
Etno Cafe (w Kawiarni Literackiej).
12 rodzajów kawy sprowadzanych z Etiopii, Rwandy i Brazylii od zaprzyjaźnionych plantatorów. Jednorodne i mieszanki. Washed i natural. Specjalność – Cold Brew Coffee by Etno Cafe.
 
Frutopia
Juice bar na czterech kółkach. Zdrowe, świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne, koktajle z dodatkami superfoods, wegańskie, wegetariańskie i bezglutenowe przekąski,  zdrowe smakołyki. Frutopia nastawiona jest na szerzenie świadomości, że „jesteśmy tym, co jemy”.

Funky Donkey Cafe
Mobilna kawiarnia. Poza kawą oferuje herbatę, gorącą czekoladę i przekąski.

„Jesteśmy tam, gdzie dzieje się coś ciekawego. Stawiamy na własne wyroby, a nie na masową produkcję, współpracujemy z lokalnymi dostawcami i niewielkimi wytwórcami. Dzięki temu zawsze doskonale wiemy, co znajduje się w kubku, który od nas dostajecie…”

Glaviče 
Nowość na rynku food trucków, inspirowana street foodem krajów centralnej i południowej Europy. Podstawą jest jedyna w swoim rodzaju razowa bułka w kształcie rożka, pieczona na naturalnym zakwasie, wypełniana mięsnymi kulkami z najwyższej jakości wołowiny lub kiełbaskami wieprzowymi. Całość dopełniają świeże warzywa, kiełki oraz gorące sosy własnej produkcji.

Hurry Curry
Po raz ósmy na offowych talerzach. Jakość i oryginalne receptury. Dania bez glutenu, bez laktozy, bez sztucznych barwników, ugotowane na bazie domowych masali indyjskich i świeżo utartych past z południowo-wschodniej Azji. Hurry Curry już 8 raz zagości na waszych Offowych talerzach.
„Tworząc Hurry Curry chcieliśmy zaproponować coś zdrowszego, lepszego i ciekawszego. Stworzone przez nas menu jest bezkompromisowo autentyczne”.
 
Kafar – cafe und tee caravan
Kafar to wspólny projekt trzech pasjonatów kawy i herbaty. Z 30-letniej przyczepy serwują napary jakości speciality. W ofercie m.in. flat white, cold brew z kawy lub herbaty, kawy przelewowe z najlepszych kaw z mikrozbiorów.
 
Kafej (również na Polu Namiotowym)                                                                                                        
Kawiarnia śniadaniowa stworzona z miłości do kawy. Miejsce celebrowania poranków w Katowicach, gdzie śniadanie przeciąga się aż do kolacji. Najlepsze bajgle. Wyjątkowe wypieki. Kawa jakości speciality.
„Na OFF Festivalu zadbamy o wasze podniebienia karmiąc was na polu namiotowym, pojąc kawą, chłodząc cold brew, orzeźwiając winem i sycąc ciepłymi bajglami w trzech odsłonach, również w wersji wege”.
 
Kavke Cafe
Mobilna kawiarnia z najlepszą, włoską kawą i domowej produkcji lodami, która powstałą z pasji do kawy, Włoch i słodyczy.
 
Klapec (w Piaskoffnicy)
Producent lodów naturalnych, tortów artystycznych oraz szeregu innych wyrobów cukierniczych. Firma Klapec działa w Gliwicach od początku lat 90.
 
Krowarzywa
Wegańskie burgery oraz dodatki ze zdrowych i sezonowych produktów. Bułki pieczone wg własnej receptury, sosy domowej roboty.
„Krowarzywa to wegańskie burgery po brzegi wypchane świeżymi, zdrowymi, roślinnymi składnikami. Przygotowujemy je z pasją i na wypasie. W naszym jedzeniu znajdziesz zdrowie oraz miłość do zwierząt i przyrody”.
 
Los Santos
Food truck, który specjalizuje się w wyszukiwaniu przepisów z całego świata. Potrawy serwowane są w formie przekąskowej, by można było się nimi dzielić w gronie rodziny i znajomych lub – dla bardziej głodnych – w formie sandwicza, np. bałkański burger, meksykańskie burritos czy tajski wrap.
„Od początku towarzyszy nam idea slowfoodowa, dlatego do przygotowywania dań wybieramy nasze rodzime produkty, nieprzetworzone, bez polepszaczy. Dania, w tym wszystkie sosy, są przygotowywane na miejscu, wg naszych receptur”.
 
Mommencik – Vegan Burritos
Pierwszy w Polsce lokal specjalizujący się w wegańskich burritos, tacos i nachos.
 
Momo
Jedzenie z dobrą energią, m.in. południowoindyjski sambar i masala dosa, marokański tażin, harira i humus, bezglutenowe naleśniki, lemoniada imbirowa, szarlotka jaglana.
„Już 16 lat na krakowskim Kazimierzu gotujemy zdrowo, naturalnie i bez mikrofali. Wersja OFF jest w 100% wegańska i w większości bezglutenowa”.
 
Naszebao
Domowa i streetfoodowa kuchnia azjatycka: chińska, koreańska, wietnamska i tajska.
W ofercie m.in. buns bao (maślana, drożdżowa buła z dodatkami, w wersjach mięsnych, wege i z kalmarem), potrawy typu curry i zupy z azjatyckim rodowodem oraz makarony (Pad Thai z krewetkami, kurczakiem, wołowiną lub tofu).
 
Pizza Truck
Samochód ciężarowy z piecem szamotowym. W ofercie pizza margarita, włoska, salami spianata picante, speck i koza.

Sztuka śledzia.
Oryginalne holenderskie śledzie matiasy oraz sałatki z tych śledzi, przygotowywane według własnych receptur. Matias, czyli młody śledź, przed pierwszym tarłem, jest chlubą narodową Holandii. Tamtejsze święto matiasa porównywalne jest do święta młodego wina we Francji, czy we Włoszech. W menu m.in. matias w bułce z cebulką na liściu sałaty, solo z zieloną cebulką oraz w wersji sałatek, do tego zupa rybna i herbata korzenna z imbirem i kardamonem.
 
Walenty Kania – kuchnia dla odważnych
Walenty Kania to z wykształcenia technolog żywności i zootechnik, z pasji kucharz, podróżnik i miłośnik wszelakich dziwactw kulinarnych. Autor książek kulinarnych. Festiwalowe menu, zgodnie z nazwą, będzie dla odważnych. Nie zabraknie raków, ślimaków, podrobów, kiełbasy z kozy, sarny, barana. Wszystko będzie przygotowywane na żywym ogniu.
W tym roku Walenty Kania zaproponuje również danie artystki, która wystąpi na OFFie – Big Freedia.
 
Węgierskie Specjały
Połączenie węgierskich tradycji kulinarnych z nowym spojrzeniem na szeroko pojęty street food. W menu m.in. hun-dog (węgierska odpowiedź na amerykańskiego hot-doga: paprykowana kiełbasa z węgierskimi piklami i pastą bakłażanową, zapiekana z serem), Kaiser Burger (węgierska kaszanka z czosnkiem niedźwiedzim zamknięta w pszenną bułkę kajzerkę), langos, gołąbki w liściach kiszonej kapusty, gulasz z dzika, paprykarz z kurczaka zagrodowego i wołowina zapiekana z węgierski serem dojrzewającym.
 
Wusztzkarry
Znany katowicki food truck, serwujący kiełbaski, robione specjalnie dla nich w śląskiej, rodzinnej masarni. Każdy z zestawów składa się z pokrojonej na kawałki jednej z trzech dostępnych kiełbas, polanej aromatycznym ciepłym sosem curry, z dodatkiem grillowanego pieczywka lub porcją oryginalnych belgijskich frytek.
 
Zielony Talerz
Pierwsza w Polsce ekologiczna cukiernia oferująca całkowicie roślinne, zdrowe i etyczne łakocie. „Jesteśmy dwojgiem ludzi zakochanych w tworzeniu smakowitych ciast i ciasteczek, pysznych tortów, apetycznych babeczek i pralinek”.
Specjalność zakładu to lody, tworzone na bazie śmietan własnej produkcji, mlek roślinnych (m.in. sojowego, ryżowego, migdałowego, kokosowego) i naturalnych produktów najwyższej jakości (czekolady belgijskiej, świeżych owoców, bakalii, kawy itd.). Lody z Zielonego Talerza są bezglutenowe, zdrowe, odpowiednie dla alergików, diabetyków, wegan i wegetarian.
 
Żurownia
Śląska kuchnia w wersji fast. W ofercie m.in. hajer (tortilla na zakwasie żurowym, z długo duszoną wołowiną, sosem pieczeniowym, kapustą modrą i kiszoną), kulebele (kluski śląskie wielkości pyzy, nadziane mięsnym farszem, podawane z kapustami oraz sosem), żur do picia i kiełbasa śląska z grilla.

Jadło trzeba popić, więc w Strefie Gastronomicznej znajdziecie również szereg stoisk z napojami alkoholowymi – od piw i cydrów po koktajle, wina i whisky. Korzystajcie z nich odpowiedzialnie!
 
Podczas tegorocznej edycji OFF Festivalu wystąpią: M.I.A., Charlotte Gainsbourg, Grizzly Bear, Jon Hopkins Live, Ariel Pink, Aurora, John Maus, Turbonegro, The Brian Jonestown Massacre, Kult gra „Spokojnie”, David August,  Clap Your Hands Say Yeah grają „Some Loud Thunder”, Skalpel Big Band, Marlon Williams, Zola Jesus, …And You Will Know Us by the Trail of Dead grają „Source Tags & Codes”, Kapela ze Wsi Warszawa, Big Freedia, Egyptian Lover, Le Mystere Des Voix Bulgares (The Mystery of the Bulgarian Voices), Oxbow, Bishop Nehru, King Ayisoba, Housewives, Or:la, Jacques Greene, Harry Merry, Gary War, coL, The Mystery Lights, DJ Paypal & DJ Taye, Wednesday Campanella, No Age, Fontaines D.C., Unsane, Sensations’ Fix, Derya Yildrim And Grup Simsek, Hańba!, Furia, The Como Mamas, Coals, Moses Sumney, Yasuaki Shimizu, Yellow Days, Muchy grają „Xerroromans”, Rolling Blackouts Coastal Fever, Khidja, Legendarny Afrojax, Adam Strug, ARRM, Wojciech Bąkowski, Nanook Of The North, Bass Astral x Igo, Sorja Morja, Sonbird, Good Night Chicken, Min t, tęskno, Pokusa, Lonker See, Sierść, Daniel Spaleniak, Meek, Oh Why? i Panieneczki.

OFF Festival Katowice 2018 odbędzie się w dniach 3-5 sierpnia, w Dolinie Trzech Stawów. Trzydniowe karnety w cenie 370 zł możecie już kupić w OFF Sklepie. Cena ta obowiązuje do 2 sierpnia lub do wyczerpania biletów z czwartej puli! W sprzedaży są już również bilety na pole namiotowe, w cenie 70 zł.

Udostępnij to

O autorze

Michał Dudek

Gdy w wieku 11 lat poznał "Nevermind" Nirvany, nic nigdy nie było już takie samo. Od tamtej pory pozostaje niezmiennie wierny swojej jedynej prawdziwej miłości - muzyce rockowej. Od 16 lat jeździ na koncerty, kolekcjonuje płyty, potrafi wymienić chronologicznie wszystkich członków The Fall. Zapatrzony w największych, ich wzorem pragnie rozsiewać... dobrą rockową nowinę!